Nationella Inkubatorprogrammet


Det nationella inkubatorprogrammet i Sverige syftar till att stödja och utveckla nystartade företag genom att erbjuda resurser, nätverk och kapital. Programmet administreras av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, och är en viktig del av landets strategi för att främja innovation och näringslivsutveckling.

SISP uppdrag i det nationella inkubatorprogrammet är att stödja och utveckla Sveriges inkubatorer, främja innovation och entreprenörskap, administrera finansiering, säkerställa kvalitet, skapa nätverk och samarbeten, och öka synligheten av inkubatorernas betydelse för innovation och näringslivsutveckling i Sverige.

Genom programmet får nystartade företag möjlighet att ta del av affärsrådgivning, knyta viktiga kontakter och utvecklas i en dynamisk miljö präglad av samarbete. Programmet bidrar till att skapa nytänkande företag med skalbara affärsidéer som har potential att växa och bli framgångsrika.

Vill du veta mer om det nationella inkubatorprogrammet? Läs mer på Vinnovas webbplats.

 

Prioriterade utvecklingsområden för Nationella Inkubatorprogrammets insatser

Här finns en sammanställning av tre utvecklingsområden och sammanlagt nio förmågor som är identifierade efter systematisk verksamhetsgenomlysning (peer review) av 30-talet svenska excellensinkubatorer.
Dessa områden är aggregerade utifrån den feedback som kompetenta branschkollegor formulerat som ”ännu ej excellenta områden” i varandras verksamheter. De utgör fokus för nationella inkubatorprogrammets lärandedel, som teman för erfamöten och specifika peer reviews. Men från och med juni 2021 också som inriktning för ansökningar av Vinnovas särskilda utvecklingsmedel. Områdena kommer att utvecklas över tiden, då förnyade insikter om gemensamma behov blir tydliga.

A. Finansieringsstrukturer och kapitalanskaffning
För att inkubatorerna ska kunna erbjuda långsiktigt och hållbart stöd till startups är det avgörande att utveckla effektiva finansieringsstrukturer och förbättra kapitalanskaffningen. Detta kan ske genom att etablera internationella nätverk och skapa långsiktiga investeringsmodeller.

Förmågor att utveckla:

  1. Starkare internationellt kapitalflöde
    Inkubatorerna behöver utveckla förmågan att attrahera internationellt kapital och bygga starkare relationer med globala investerare, privata likväl som offentliga. Genom att arrangera matchmaking-evenemang och delta i internationella forum kan inkubatorerna hjälpa startups att få tillgång till större kapital från riskkapitalfonder i EU, USA och globalt. Utvecklat samarbete bland inkubatorer för internationell uppkoppling skulle stärka systemet.
  2. Långsiktiga finansieringsmodeller
    För att minska beroendet av kortsiktig projektfinansiering bör inkubatorerna utveckla alternativa affärsmodeller för långsiktig finansiering. Möjligheter finns för kartläggning, benchmarking och prototypande av affärsmodeller nationellt och internationellt.
  3. Offentlig-privata partnerskap
    Genom att bygga partnerskap med både offentliga aktörer och privata företag kan inkubatorerna säkerställa stabila intäktsströmmar. Offentlig-privata samarbetsmodeller, där statligt stöd matchas med privata investeringar, ger långsiktig ekonomisk stabilitet och stärker inkubatorns roll som en bro mellan näringslivet och den offentliga sektorn.
     

B. Specialisering inom specifika branscher
Genom att specialisera sig inom nischade branscher kan inkubatorerna skapa större värde för startups och säkerställa att de får stöd som är skräddarsytt för deras specifika behov.

Förmågor att utveckla:

  1. Nischade acceleratorprogram
    Inkubatorerna bör utveckla specialiserade acceleratorprogram. Dessa program kan ge startups tillgång till marknadsspecifik expertis, kapital och affärsutvecklingsstöd som är anpassat för deras bransch. Samproduktion av nischade program kan också stärka Sveriges roll på ett internationellt plan.
  2. Hållbar affärsutveckling
    Genom att integrera hållbarhetskrav i sina affärsutvecklingsprogram kan inkubatorerna främja startups som arbetar med hållbara lösningar och gröna teknologier. Detta ger inkubatorerna en konkurrensfördel på den globala marknaden och attraherar investerare med fokus på hållbarhet.
  3. Branschspecifika partnerskap
    Inkubatorerna bör utveckla förmågan att etablera starka partnerskap med industrin och forskningsinstitutioner inom specifika sektorer. Genom att samarbeta med företag och universitet som är ledande inom till exempel de av Vinnova preciserade områdena i Sveriges teknikstrategi, kan inkubatorerna skapa ett ekosystem som stärker startups och hjälper dem att skala sina affärsmodeller.
     

C. Förbättrat inflöde och samarbete med akademin
Ett förbättrat inflöde av forskningsbaserade startups och starkare relationer med akademiska institutioner är avgörande för att säkerställa att inkubatorerna kan tillhandahålla innovativa och högteknologiska företag.

Förmågor att utveckla:

  1. Strategiska akademiska samarbeten
    Inkubatorerna behöver stärka sina samarbeten med universitet och forskningsinstitutioner för att öka inflödet av forskningsbaserade startups. Genom att utveckla program specifikt riktade till forskare och akademiker kan inkubatorerna fånga upp fler innovativa idéer och hjälpa dem att nå marknaden.
  2. Utveckling av fysiska innovationshubbar
    På grund av den stora omdaningen av arbetsplatsens funktion efter pandemin behöver den fysiska mötesplatsen utvecklas inom inkubatorerna för att testa hur framtidens inkubator ser ut fysiskt. Förmågan att bygga communities som främjar fysiska möten som leder till samarbete och skapar en miljö där innovationer kan växa är central. Förmågan att utveckla plattformar för inkubatorernas ”alumnis” beskrivs som ett stort behov.
  3. Digitala plattformar för innovation
    Inkubatorerna kan också utveckla digitala plattformar och verktyg för att stödja startups oavsett geografisk plats. Virtuella mentorsprogram, e-learning och digitala nätverk kan användas för att tillhandahålla affärsutvecklingsstöd och kunskapsdelning för startups som inte har fysisk tillgång till inkubatorernas lokaler, vilket ökar tillgängligheten och effektiviteten. Dessa modeller borde också kunna utvecklas genom integration/samarbete mellan flera inkubatorer.