SISP i Almedalen 2023

Swedish Incubators and Science Parks aktiviteter och medverkan under Almedalsveckan 2023. Här har vi listat de vi arrangerar, samarangerar och deltar i.

13 juni 2023

Ses vi i Almedalen 2023?

Swedish Incubators and Science Parks är på plats under Almedalsveckan 2023. Vi hoppas få se dig där. Som vanligt arrangerar vi en frukost för alla verksamma i en inkubator, science park, innovationskontor, holdingbolag eller klusterorganisation på plats. Är du dessutom verksamhetsledare för en inkubator eller science park vill vi gärna att du äter middag med oss någon av kvällarna. Hör i så fall av dig till ellinor.bokedal@sisp.se så snart som möjligt!

Onsdag 28 juni


Medlemsfrukost

Swedish Incubators & Science Parks bjuder tillsammans med Science Park Gotland in till en frukost för dig som arbetar i en inkubator, science park, inovationskontor, holdingbolag eller klusterorganisation.

Är du eller dina medarbetare på plats under Almedalsveckan? Kom förbi och mingla med andra innovationsfrämjande aktörer på plats! Passa på att utbyta tips om seminarier och debatter, eller hitta nya bekantskaper. Vi bjuder på frukostmacka och kaffe. Glöm inte anmäla dig!

Arrangörer: Swedish Incubators & Science Parks och Science Park Gotland
Tid: 28 juni kl. 07.45-08.45
Plats: Science Park Gotland, Kaserngatan 1

Till anmälan


Den andra sidan av exportmyntet

Sveriges attraktionskraft för utländska investeringar, kompetens, talanger och besökare är viktig för svensk näringspolitik, både lokalt, regionalt och nationellt. Men vad krävs för att stärka Sveriges styrkeområden för att maximera utländska investeringar och värdet av dem? Vilken roll spelar sveriges innovationsmiljöer för att attrahera talang och utländska investeringar till Sverige?

Rapporten "Den andra sidan av exportmyntet - Sveriges innovationsmiljöer nyckelspelare i investeringsfrämjande insatser" belyser våra regionalt förankrade och fysiska innovationsmiljöer (science parks) som centrala aktörer och landningsplatser för utländska företag som vill investera och etablera sig i Sverige. I ett panelsamtal diskuterar vi och lyfter fram goda exempel på regionala aktörer som samverkar för ett samlat värdeerbjudande mot utländska investerare och och talang.

 • Jonas Nilson, VD, Norrköping Science Park
 • Louise Felldin, Näringslivsdirektör, Linköpings kommun
 • Anna Hammarberg, Manager Investment Collaboration, Business Sweden
 • Stina Lantz, t.f. VD, SISP (moderator)

Arrangörer: Swedish Incubators & Science Parks och Business Sweden
Tid: 28 juni kl. 09.00-09.45
Plats: Science Park Gotland, Kaserngatan 1

Ingen anmälan krävs för detta seminarium.

Torsdag 29 juni


Vad krävs för att våra svenska startups ska bli morgondagens exportsuccéer?

Nu kraftsamlar vi för Sveriges startups och scaleups! Vi behöver din kunskap och dina erfarenheter att peka ut utmaningar och möjligheter i Sveriges innovationsekosystem för att hjälpa fler startups att kunna göra sin tillväxtresa! 

Vi är alla överens om att en nationell kraftsamling behövs för att ge dessa bolag bästa möjliga förutsättningar. Vad behöver vi fokusera på och hur vi kan arbeta mest effektivt för att skapa fler innovativa tillväxtbolag i Sverige? En panel med erfarna entreprenörer samt företrädare från politiken och myndigheter diskuterar utmaningar för startups och scaleups som utgångspunkter för samtalet.

Arrangör: Swedish Incubators & Science Parks
Tid: 29 juni kl. 12.00-12.45
Plats: Google Venue, Hästgatan 1

Till anmälan


Näringslivet leder klimatomställningen - hur ställer samhället om till hållbart?

Digitaliseringen och AI är centrala delar i den gröna omställningen. Genom att dra nytta av bland annat automation, bättre resursutnyttjande och AI kan företag klara klimatmålen, men vilka utmaningar och hinder finns? Vilka åtgärder behövs för en konkurrenskraftig digitalisering och hållbar innovation?

Regina Summer, Director Strategic Partnerships & Policy, SISP, deltar i en panel om hur innovativa startups och scaleups, tillsamans med de etablerade företagen, ställer om samhället till att bli mer hållbart.

Arrangör: Google
Tid: 29 juni kl. 13.30-15.00
Plats: Google Venue, Hästgatan 1

 
Hur påverkas hållbarhet och innovation av ett upphandlingsarbete ur en lokal och global kontext?

För att nå våra klimatmål måste vi hitta skalning.

 • Johan Almesjö, VD
 • Oscar Jonsson, Forskare, Försvarshögskolan
 • Nina Jacobsson Stålheim, Utvecklingschef ekologisk hållbarhet, Framtiden AB, Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
 • Chris Österlund, VD, Botkyrkabyggen
 • Stina Lantz, tf VD, SISP och Programchef, Ignite Sweden AB
 • Thomas Sundén, VD, Sustainable Innovation

Arrangör: HBV
Tid: 29 juni kl. 11.30-12.30
Plats: Teaterskeppet, Visby hamn

 
Kan kommunala bostadsbolag driva innovationer som leder till realisering av miljömål genom ett innovationsdrivet inköpsarbete?

Många allmännyttiga bostadsbolag följer målen satta för Agenda 2030 och tiden är knapp, ”två upphandlingar bort”, för att nå våra klimatmål i tid. Vi behöver samla oss och tillsammans skapa förutsättningar och processer som främjar innovationer och som sedan kan användas av många köpare vilket leder till att vi möter dessa utmaningar på såväl kort som lång sikt. 

 • Ville Gruner, Enhetschef Affärsutveckling, HBV
 • Stina Lantz, tf VD, SISP och Programchef, Ignite Sweden
 • Lina Svensberg, Innovation Manager, Compare
 • Magnus Ulaner, Klimat- och Energiexpert, Sveriges Allmännytta
 • Victoria Westergren, Upphandlingsjurist, Upphandlingsmyndigheten
 • Thomas Sundén, VD, Sustainable Innovation AB

Arrangör: HBV
Tid: 29 juni kl. 16.30-17.15
Plats: Teaterskeppet, Visby hamn

_________________________________________________________________________________________________________

Fredag 30 juni


Så blir offentlig sektor motor i den gröna omställningen

Vi står inför ett reellt miljöhot och den offentliga inköpskraften tenderar till att fortsätta att köpa det som den alltid har gjort. Kan offentliga affärer styrda mot innovation vara en möjliggörare för att möta dessa hot? Välkommen på ett samtal om hur detta kan realiseras.

 • Ville Gruner, enhetschef Affärsutveckling, HBV
 • Martin Kjellin, VD, Unityworks
 • Stina Lantz, Tf VD, SISP och Programchef, Ignite Sweden

Arrangör: HBV 
Tid: 30 juni kl. 11.00–11.45
Plats: Trappgatan 17

 

Övrigt i Almedalen


Morgonjogg med SISP

Starta morgonen på topp! Vi joggar en runda i samtalstempo, reflekterar över händelser i Almedalen, knyter nya kontakter och tipsar varandra om bra seminarier, aktiviteter och människor vi bör träffa!

Arrangör: Swedish Incubators & Science Parks
Tid: 29 och 30 juni kl. 07.00-07.45
Samlingsplats: Science Park Gotland, Kaserngatan 1

Ingen anmälan krävs för denna aktivitet.Utmana Team SISP i padel

Spelar du padel? Då utmanar vi dig och en kollega, eller bara padelkompis, i en Americano. Packa racket och skorna och hör av dig för att boka upp en match!

Arrangör: Swedish Incubators & Science Parks
Tid: 29 och 30 juni kl. 07.00-08.00
Samlingsplats: Science Park Gotland, Kaserngatan 1

Kontakta Regina summer: