Ulrika Malmqvist ny styrelseordförande i SISP

Den 27 maj valdes Ulrika Malmqvist, VD Movexum till ny styrelseordförande i SISP. Därmed tackades Anders Cronholm, VD Blekinge Business Incubator, av efter två år på posten. 

27 maj 2024

Den 27 maj hölls årsstämma i föreningen SISP Swedish Incubators & Science Parks. Under stämman valdes den nya styrelsen. Som ordförande valdes Ulrika Malmqvist som till vardags är VD för Movexum i Gävle sedan 2017 efter att ha varit verksam i olika roller på Sandbacka Park i Sandviken i 17 år dessförinnan. Ulrikas meritlista är gedigen och vi ser nu fram emot att få ta del av Ulrikas styrning tillsammans med resten av styrelsen. Låt oss ta reda på vem Ulrika Malmqvist är mer i detalj.

Hej Ulrika! Du har precis blivit vald till styrelseordförande i SISP. Vem är du?

Jag är ingenjör inom industriell ekonomi och gillar helikopterperspektiv där olika kompetenser får mötas. Min yrkesbana har helt handlat om arbete inom Triple Helix. Jag jobbade tidigt för ett energibolag och fem svenska kommuner baserad i USA för att åstadkomma tech transfer och internationella etableringar/partnerskap. Det har format mig. Jag har också haft förmånen att från grunden bygga en science park, ett kluster och nu en inkubator. Jag gillar den stora potentialen i att sammanföra olika intressenter för att skapa utveckling och värde. Det får gärna vara lite utmanande.

Jag bor i Sandviken i Gästrikland med min man Per och en dotter. Vi har provat att bo på andra håll i världen men nu är en dotter utflyttad så vi ser en ny fas i livet närma sig. Jag tycker om utförsåkning med familjen, konserter och styrketräning. Jag har alltid haft ett stort föreningsengagemang. Jag önskar att jag hade haft gröna fingrar också, jag jobbar på det.
 

Hur känns det att vara nyvald ordförande i SISP?

Jag är väldigt glad och ödmjuk inför förtroendet från både valberedning och medlemmar. Jag är också så peppad på att få fortsätta jobba med den fantastiska styrelse som tillsatts och alla engagerade och kompetenta medlemmar. 

Vad ser du fram emot att bidra med som ordförande?

Jag drivs av att bidra till att skapa samhällsnytta. Vi behöver fortsätta stärka Sveriges innovationsförmåga i den internationella kontexten. Att SISP har lokalt förankrade aktörer med en nationell och internationell uppkoppling är en fantastisk tillgång, vars potential jag vill fortsätta bidra till att utveckla. 

Min långa erfarenhet av att leda uppbyggnad och utveckling av innovationsmiljöer blir användbar, tillsammans med en stor portion nyfikenhet och en vilja att tillsammans med andra göra skillnad – skapa kraft och engagemang mot en gemensam vision.


Hur ser du på ekosystemets utveckling och vilken roll spelar inkubatorer och science park i det?

Min ambition är att fortsätta sjösätta den strategi som lagts fast av medlemmarna. Målet är att på ett ännu bättre sätt stötta medlemmarnas förmåga att vara Sveriges skarpaste verktyg för utvecklad internationell förmåga att stötta innovativa bolag (startups, scaleups och omställning av befintligt näringsliv/offentlig sektor). 

Inkubatorer och science parks är viktiga nyckelaktörer, till vilka vi vill addera fler värdeskapande spelare i det nationella systemet!

 

SISPs styrelse 2024-2025


Ordförande
Ulrika Malmqvist, VD Movexum 

Ledamöter
Anders Nilsson, VD Ideon
Angelica Ekholm, VD Dalarna Science Park
Catharina Sandberg, VD LEAD
Jens Lundström, VD Arctic Business
Louise Östlund, VD Kalmar Science Park
Stefan Dinér, VD Borås INK
Robert Kingfors, VD Södertälje Science Park

Suppleanter
Anna Mårdh, VD Skellefteå Science City
Maria Oscott, Lindholmen Science Park

Valberedning
Matts Nyman, VD Bizmaker
Lena Miranda, VD Linköping Science Park
Anders Cronholm, VD Blekinge Business Incubator (suppleant)