Startklar i innovationsstödsystemet

– Interaktiv utbildning stärker yrkesrollen och nätverket

23 april 2025

I början av april samlades ett trettiotal personer från innovationskontor, science parks, inkubatorer och holdingbolag i Stockholm för att delta i den grundläggande utbildningen för aktörer i det akademinära innovationsstödsystemet – ett initiativ som nu är inne på sitt femte år.

Utbildningen, som arrangeras av SNITTS, SISP och FUHS, syftar till att ge nyanställda och andra som vill stärka sin systemförståelse en gemensam kunskapsgrund, ett tydligare yrkesspråk och en fördjupad förståelse för de roller, mandat och sammanhang som präglar det svenska innovationsstödsystemet.

Under två intensiva dagar fick deltagarna ta del av föreläsningar, verktyg och begrepp, varvat med diskussioner och interaktiva övningar. Bland blocken fanns teman som historia och framväxt av det svenska stödsystemet, begreppsanvändning och verktyg, mål och mätning, samt en introduktion till finansiering, immateriella tillgångar och samverkan. Många moment var utformade som spel, lekar eller casebaserade samarbeten, något som uppskattades av deltagarna. Det genomarbetade upplägget och det starka engagemanget från kursledarna bidrog till att lärandet blev både givande och roligt.

“Väldigt lärorika och tankeväckande workshops samt intressanta möten med engagerade deltagare,” sammanfattade en av deltagarna i sin utvärdering.

Interaktivitet, nätverkande och en gemensam grund

Något som återkom i deltagarnas utvärderingar var det interaktiva upplägget och de många tillfällena till samtal och gemensamt lärande. För många innebar utbildningen ett första tillfälle att få träffa kollegor från andra delar av landet – med liknande uppdrag men olika lokala förutsättningar.

“Utbildningen gav en bra grund att utgå ifrån och ett fantastiskt tillfälle att bredda sitt nätverk!” lyder en annan kommentar.

Utbildningens ambition att skapa en gemensam systemförståelse märktes tydligt i samtalen.

“När vi samlades och fick en djupare förståelse för de andra aktörerna i systemet så har vi större möjligheter att samverka på bästa sätt, för kundens bästa upplevelse,” beskrev en deltagare.

“Att få möjligheten att gå den här utbildningen var fantastiskt. Det gav mig både en djupare förståelse för hur systemet hänger ihop i Sverige och en känsla av att vara en del av något större,” säger Katarina Bennich, en av deltagarna som är nyanställd på SISP. “Kursledarna förtjänar verkligen att lyftas – inte minst Hanna Wiljebrand, som skapade en öppen, generös och lärande miljö.”

Stark respons – och fortsatt utveckling

Utbildningen, som fått ett snittbetyg på 9,4 av 10 från tidigare deltagare, fortsätter att attrahera ett brett spektrum av medarbetare från hela innovationsstödsystemet. Ambitionen är att utbildningen både ska ge en snabbare startsträcka för nya medarbetare, och lägga grunden för ett gemensamt språk och en starkare samverkan över organisatoriska gränser.

I takt med att systemet utvecklas och kraven på samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor ökar blir behovet av samsyn, systemkompetens och nätverk ännu viktigare.