Rekordmånga bolag på årets 33-lista är eller har varit i inkubation hos SISPs medlemmar

24 av 33 bolag får eller har fått stöd av en eller flera SISP-medlemmar.

16 november 2023

När Ny Teknik idag presenterade årets 33-lista för sextonde året i rad, är 24 av dessa bolag i en inkubator nu, eller har varit det under sin utvecklingsresa. Det är rekordmånga, vilket tyder på att Sveriges mest innovativa och lovande unga teknikbolag gynnas av den stöttning de får från Sveriges inkubatorer.

33-listan, som tas fram av en jury bestående  av fyra teknikjournalister, har sedan i våras gått igenom över 200 nominerade bolag. I processen granskas teknikhöjd, potential för uppskalning och affärsmässighet och hur eventuella studier, tester, demonstrationsprojekt och kundsamarbeten har gått. Årets bolag är sinsemellan mycket olika, men har en avgörande sak gemensamt: De har utvecklat egen unik teknik, som tar sig an viktiga problem. 
 

Kommersialiserad forskning tack vare det svenska stödet i innvationsekosystemet

Ett av de bolag som är med på listan för andra året i rad är IPercept Technology som har utvecklat en AI-baserad ”fitness-tracker” för tillverkningsmaskiner. Bolaget grundades 2019 av Karoly Szipka, nu VD, och Andreas Archenti, nu Chief Scientist, som en avknoppning från KTH Royal Institute of Technology i Stockholm. Grundarna var involverade i omfattande forskning om underhålls- och driftförbättringslösningar, och startade IPercept för att göra resultatet av forskningen tillgänglig för maskinbyggare och operatörer.

Idag tillhandahåller IPercept en helt revolutionerande lösning för hur komplexa maskiner kan underhållas och drivas. Lösningen har varit kommersiell i närmare tre år nu och bland kunder finns sex av de största tillverkarna av industriella maskiner i Sverige. Bolaget har fått stöd av flera aktörer inom innovationsekosystemet och det är bland annat genom lärarundantaget som grundarna kunde stanna och starta sitt bolag i Sverige efter avslutat utbildning på KTH.

- Sveriges innovationsekosystem gjorde IPercept möjligt. Det är en kombination av öppenheten hos svenska industribolag, den långsiktiga akademiska forskningen, mentorskapet av erfarna entreprenörer och stödsystemet, som har möjliggjort att vi kan skala och bli globala. Vi kommer för alltid vara tacksamma för det fantastiska stödet vi har fått av framförallt Vinnova, KTH Innovation, Sting, THINGS AB och Ignite Sweden. Detta ekosystem gör Sverige till världsledande inom industriell innovation. Att vara med på NyTekniks 33-lista för andra gången visar också att vi ligger i framkant när det gäller att bibehålla detta momentum, säger Karoly Szipka, grundare och VD, IPercept Technology.


Ny Tekniks 33-lista 2023, där de bolag som tillhör eller har tillhört en eller fler av SISPs medlemsinkubatorer är fetmarkerade: