NY PROGRAMSTART FÖR FOREST BUSINESS ACCELERATOR

Den 6 februari öppnar BizMaker ansökan till Forest Business Accelerator, ett program för entreprenörer som vill skala upp sina skogliga innovationer och bidra till en mer hållbar framtid.

Josefin Jaén Nilsson 7 februari 2019

Forest Business Accelerator är ett samarbete mellan BizMaker, SCA, IBM och RISE Processum för utveckling av skogliga innovationer. Acceleratorprogrammet ger utvalda startups från hela Sverige stöd för snabb utveckling med fokus på att nå internationella marknader med tillgång till affärsutveckling, teknik och samarbetsmöjligheter med stora bolag.

Programmet har genomförts två gånger tidigare under de senaste två åren och nu är det dags för en ny programstart för 2019. Nya ansökningar tas emot under perioden 6 februari – 10 mars och programmet pågår maj – november.
 
Till programmet antas företag som kan effektivisera skogsbranschen och bidra till att hitta hållbara lösningar på identifierade problem. I stort sett alla bolag som tidigare medverkat har en produkt eller tjänst som åstadkommer en positiv miljöförändring.

Varför ska startups söka till acceleratorprogrammet?

- Genom programmet får de antagna företagen möjlighet att utveckla sin innovation i nära samarbete med stora globala företag, vilket innebär stora vinster för både det lilla bolaget och det stora, säger Monica Vestberg, projektledare för Forest Business Accelerator och affärsrådgivare på BizMaker.

Acceleratorprogrammet har utformats av BizMaker i nära samarbete med storbolagen SCA och IBM, som ser ett stort värde i att korsbefrukta skogsindustriell utveckling, digitalisering och entreprenörskap.

På vilket sätt får de startups som antagits ta del av kompetensen som finns hos SCA och IBM?

- Vi fungerar som en ledkund där bolagen guidas till en produkt eller tjänst som skapar värde. Vi delar med oss av vår kunskap samtidigt som vi själva får nya influenser. Det är en win-win situation, säger Magnus Viström, innovationschef för SCA.

 - Vi kan erbjuda affärsutveckling och tillgång till våra nätverk men också tekniker och metoder för att inom ett kvartal bygga en digital lösning som man faktiskt kan ta betalt för, säger Gun Blom Lundgren, Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden på IBM.

Förutom storbolagen finns även RISE Processum med som partner i acceleratorn för att erbjuda tillgång till deras kunskap och kompetens, deras testmiljöer och för att koppla ihop de antagna bolagen med befintliga företag för att skapa nya affärsmöjligheter och ett utvecklat näringsliv.

 
OM BIZMAKER
BizMaker är en regional inkubator och science park i Västernorrland. Som länets motor för innovation främjar vi hållbar tillväxt och förnyelse av näringsliv och samhälle. Med ett coachande förhållningssätt frigör vi kraften hos entreprenörer och innovatörer så att goda idéer kan utvecklas till nya affärer och lösningar för framtiden.

 

OM ACCELERATORPROGRAMMET


Programmet omfattar sju månaders affärsutveckling. Utifrån uppsatta mål, affärsmodeller och strategier arbetar vi gemensamt mot att kommersialisera och internationalisera företagets produkt eller tjänst på större marknader.

Som deltagare får du tillgång till:

  • BizMaker, SCA, IBM och Processums affärsrådgivare, nätverk, branschkompetens, teknik och testmiljöer
  • IBMs kraftfulla plattformar för utveckling av applikationer baserade på IoT, AI, big data m.m.
  • Stöd för paketering av erbjudande och affärsmodell
  • Finansieringslösningar och investerarkontakter
  • Behovsstyrda insatser, t.ex. rådgivning inom patent och IPR-frågor samt juridiskt stöd vid avtalsskrivning
  • Utbildningsdagar
  • Lokala, regionala och internationella event

VEM KAN ANSÖKA?
Kunskapsintensiva företag med målsättningen att kommersialisera sin innovation och skapa värde relaterat till skog, skogsindustri eller skogsråvara.

  • Företaget ska ha en produkt eller tjänst som är eller står mycket nära en marknadsintroduktion
  • Företagets innovation ska ha tillväxtpotential och vara skalbar på internationell marknad
  • Företaget ska kunna satsa minst 40 timmar per vecka på sin affärsutveckling inom programmet

Vi är intresserade av skogliga innovationer i alla dess former. Kanske ser du nya möjligheter inom energi, smarta material, livsmedel eller annat som kan göra världen lite grönare. Då är det också dig vi söker!

Läs mer och ansök här