Nordiskt samarbete för världsledande rymdregion

Ett samarbete med målsättningen att bli en av de främsta rymdregionerna i världen och skapa bättre förutsättningar för nya företag att växa fram.

Josefin Jaén Nilsson 12 april 2019

De nordiska rymdinkubatorerna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Estland har tillsammans med ledande aktörer inom rymdteknologi inlett ett samarbete med målsättningen att bli en av de främsta rymdregionerna i världen och skapa bättre förutsättningar för nya företag att växa fram.

Det är första gången toppmötet Nordic Space Innovation Meetup hålls. Initiativtagare är Arctic Business Incubator som leder rymdinkubatorn ESA BIC Sweden. Mötet syftar till att öka erfarenhetsutbytet och utveckla ett hållbart samarbete för en stark nordisk rymdregion.

- Vi är starkt övertygade om att det här är början till nya affärsmöjligheter både för befintliga och nya företag. Vi vill göra det ännu lättare för företag att använda rymdteknik som ger mervärde och utvecklar affärerna. Det finns ett otroligt starkt nätverk via ESA som de kan få stor nytta av, säger Jens Lundström, vd Arctic Business Incubator och verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden.

- I de nordiska länderna har vi unika förmågor och kompetenser relaterade till rymden och genom att arbeta närmare varandra kan Norden bli ännu starkare. Jag ser det som en början till ett blomstrande nordiskt innovationsekosystem inom rymd som kan ge nya produkter och tjänster till en global marknad, säger Stefan Gustafsson, Technology Transfer Officer, European Space Agency.

Några exempel på bolag som med hjälp av ESA BIC Sweden tagit stora kliv framåt och lyckats är APR Technology, SallyR, Schvung Ride och börsnoterade Unibap.


8-10 april träffades aktörerna på LTU campus och Esrange Space Center i Kiruna. Allt genomförs i samarbete med Swedish Space Corporation, European Space Agency, Luleå Tekniska Universitet, projektet RIT (Rymd, Innovation och Tillväxt), Rymdstyrelsen, Kiruna kommun och Esrange Space Center. Medverkade gjorde också Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen och Stefan Gustafsson, Technology Transfer Officer från European Space Agency.