Jonas Michanek ny ansvarig för lärandedelen i det nationella inkubatorprogrammet

Det blir Jonas Michanek som tar över ansvaret för SISP:s engagemang i det nationella inkubatorprogrammet efter Christian Berger som nu har gått vidare som affärschef för Almi Företagspartner Östergötland.

22 augusti 2023

Jonas Michanek tar nu över ansvaret för SISP:s engagemang i det nationella inkubatorprogrammet, där SISP ansvarar för lärande och nätverksbyggande. Jonas Michanek är en erfaren entreprenör och aktiv inom det svenska innovationsstödssystemet. Vi välkomnar Jonas som ett mycket värdefullt tillskott, både till SISP-teamet och till Sveriges inkubatorer och startups.


Hej Jonas, varmt välkommen! Berätta gärna lite om dig själv och din bakgrund.

Tack! Jag är entreprenör och har jobbat inom den globala innovationsvärlden de senaste 25 åren på alla fem kontinenter, med allt från små bolag till stora och även med det offentliga. Jag har skrivit några böcker om innovation och entreprenörskap där bestsellern är Idéagenten som sålt i cirka 20 000 ex och givits ut på fyra språk. Jag var med och startade Minc i Malmö och var också första bolag (Idélaboratoriet) att sitta där. De senaste åren har jag jobbat som manager på UNOPS Global Innovation Center Sweden. Ju äldre jag blivit, desto mer har jag engagerat mig i sociala frågor och att försöka göra världen till en bättre plats.


Vad blir ditt nya uppdrag inom SISP? 

Jag kommer ansvara för SISP:s uppdrag inom det nationella inkubatorprogrammet. Jag ska se till att det sker ett fortsatt lärande och kompetensutveckling bland inkubatorer och förhoppningsvis också utveckla det vidare mot ett internationellt benchmarkingprogram.


Vad ser du fram emot att göra i din nya roll? 

Jag ser väldigt mycket fram emot att ta del av allt lärande som redan görs i systemet och träffa alla eldsjälar som brinner för att vara med och utveckla och tända stjärnor, både på den lokala, nationella och internationella himlen.


Hur ser du på Sverige som land för att starta och driva en innovativ startup - vad ser du för utmaningar och möjligheter?

Jag tycker att det på många sätt är ett fantastiskt land att starta bolag i. Sverige är ett land som är öppet för idéer och influenser (även om det kanske varit lite si och så med det på sistone) och som också ger ett säkerhetsnät ifall det inte skulle gå som planerat. Utmaningarna är väl att vi ligger i ett Europa som får svårare och svårare att mäta sig med jättarna USA och Kina, framförallt inom den digitala infrastrukturen inom mjukvara. Därtill så ser vi en samhällsdebatt som pratar allt mindre om innovativa lösningar och framtidshopp och alltmer om hot och problem. Det tror jag inte gynnar oss som land i längden.

Sverige rankas som ett av världens mest innovativa länder. Vad behöver vi som land göra för att vi ska fortsätta ligga i topp? 

Här finns det mycket att göra, både i scale up-fasen och inom hållbarhet ( har vi ingen fungerande planet är det inte mycket annat som kommer funka). Jag tror också vi behöver bli bättre på långsiktiga ägarstrukturer i startupvärlden. Vi har tillräckligt många succéer nu (läs kapital) för att kunna bygga och äga mer på hemmaplan så vi behöver inte längre vara en idéspruta till större bolag och nationer. Och så måste vi vara världsbäst på att få in kvinnor i denna världen!


Berätta något vi inte vet om dig!

Fun fact: Jag spelar i svenska författarlandslaget i fotboll och åker till en turnering i Rom i början på september för att möta Italien, Tyskland och England. Heja på oss genom att överraska dig själv med att läsa en dikt ikväll innan du somnar!