Ignite med partners lanserar Swedish Climate Startup Map

6 februari 2023

Tänk dig en karta som samlar startups och scaleups som alla utvecklat innovationer med potential att bidra till att påskynda energiomställningen - det är nu verklighet med Swedish Climate Startup Map! Kartan fylls kontinuerligt på med nya bolag men innehöll vid lanseringen i januari 2023 hela 108 startups.

Impact startups spelar en allt viktigare roll för att tackla den globala klimatkrisen genom att skapa hållbara lösningar för att minska utsläppen och spara resurser. Swedish Climate Startup Map syftar till att ge dessa lovande företag en synlig plattform för att öka möjligheten att hitta kunder, investerare och talanger.

– Sverige har en stark position när det kommer till klimatteknologi. Genom att visa upp dessa lösningar på både nationell och global skala kan vi också påskynda implementeringen av dem och maximera effekten av dessa lösningar, säger Karin Ruiz, vice vd för den Stockholmsbaserade inkubatorn Sting.

Vikten av att stödja klimatstartups har visat sig extra tydlig under den rådande ekonomiska krisen. Vi ser att tidiga investeringar i startups med innovativa lösningar för klimatet minskar – delvis för att man på grund av det rådande ekonomiska läget inte vill lägga sina pengar på osäkra områden som kanske ger avkastning först om 5-10 år. Här blir morgondagens lösningar på våra globala problem lidande.  Swedish Climate Startup Map syftar till att främja innovationer som är avgörande för vår planet, för att hjälpa dem att få tillgång till de investeringar de behöver för tillväxt.

 

Initierad och ledd av svenska innovationsmiljöer

Swedish Climate Startup Map initierades av Sting år 2020 som en del av det Vinnovafinansierade projektet Startup Climate Action.

- Vi beslutade att återstarta projektet för att stödja de många fantastiska startups som har lösningar som adresserar både klimatförändringar och energiomställningen. Framförallt för att hjälpa dessa innovationer att komma ut på marknaden och skala, förklarar Karin Ruitz, vice vd, Sting.

Initiativet leds nu av Chalmers Ventures, Dalarna Science Park, Ignite Sweden, LEAD, SISP Swedish Incubators & Science Parks och Sting.

- I vår verksamhet finns det många företag som strävar efter att hitta lösningar på vårt samhälles utmaningar. Vi hoppas att Swedish Climate Startup Map kommer att öka tillförlitligheten i deras lösningar samt företagens synlighet bland potentiella kunder och investerare, både i Sverige och andra länder, säger Martina Hegestig, Business Operations Manager, LEAD.

Projektet möjliggörs av den nationella satsningen Omställningslyftet som delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Tillväxtverket, Vinnova och Energimyndigheten.