Färska insikter från Silicon Valley

Vad kan våra svenska innovationsmiljöer lära från det unika innovationsklimatet och ekosystemet där borta?

9 januari 2023

I början av december var SISP tillsammans med ett antal svenska innovationsmiljöer i Silicon Valley för att delta i iHubs Swedens crash course om missionsdriven innovation med fokus på health tech och framtidens produktion. Med besök hos bland andra NVIDIA och Plug and Play har deltagarna med sig både nya kunskaper och kontakter hem till Sverige. Vi passade på att ta reda på vilka som är deras främsta insikter från resan samt vad de vill dela med sig till sina branschkollegor.

Linus Arnold, processledare, SISP och Ignite Sweden, deltog dels för att fördjupa relationen till iHubs Sweden och dess medlemmar, men inte minst för att få en inblick i hur innovationer skapas och drivs fram i Silicon Valley. Det han tar med sig från resan är främst den innovativa kulturen i Silicon Valley.

"Jag tar med mig många intryck hem. Omfattningen på utbildningarna, idéerna, ambitionerna, investeringarna och tillväxten. Att sinnesstämningen är störst, bäst och vackrast, vilket både har sina för- och nackdelar. Att få studera deras ekosystem med aktörer var väldigt givande och är något som jag kommer ta med mig hem i den fortsatta utvecklingen av Ignite Sweden."

På frågan hur Linus ser att det svenska innovationsstödsystemet kan dra nytta av det i Silicon Valley och vad vårt tillföra dem? säger han:

"Vi kan dra nytta av tillgången på kapital och möjligheten till tillväxt. Många innovationer och stora teknologiskiften föds här. Att ha bra ingångar och förståelse vad som händer kan ge värdefulla insikter för vår hemmaplan. Vårt ekosystem är framstående i världen på många områden och har startups i världsklass. För oss gäller det att verkligen börja kommunicera det och stötta våra startups att utvecklas så att de kan bli exponerade och relevanta för investerare och stora företag i Silicon Valley."

Linus rekommenderar andra innovationsmiljöer att bekanta sig med iHubs Swedens verksamhet samt skapa kontakt med Nordic Innovation House som kan guida in till möjligheterna i Silicon Valley.


Viktigt med framtidsspaning


Magdalena Lindström, affärsutvecklare hos Uminova Innovation, var med på resan för att
förstå vilka personer som ingår i iHubs Sweden, hur de och andra innovationsmiljöer kan arbeta tillsammans vidare, samt för att utöka sitt nätverk. Det Magdalena tar med sig är framförallt insikten att man faktiskt kan träna på att framtidsspana. Det är något hon anser att affärsutvecklare kan bli bättre på, främst för att hjälpa svenska bolag identifiera framtida marknader, och att tänka stort. Magdalena menar vidare att affärsutvecklare och andra som arbetar i innovationsstödsystemet bör åka till Silicon Valley för att förstå vilka möjligheter som finns där, få en inspirationsboost och nya kontakter. Därefter kommer det vara ännu lättare att skapa värdefulla kundkontakter, samarbetspartners och annat för svenska startups.

"Jag vill uppmana mina branschkollegor att nyttja Nordic Innovation House och ta vara på möjligheten att komma över till USA!"


Innovationsmiljöer: oberoende arenor för samhällsomställning

Även Ulrika Johansson, projektledare Visual Sweden & IoT World/Linköping Science Park, deltog i delegationen för att lära sig mer om missionsdriven innovation och systeminnovation. Dessutom såg hon fram emot att lära känna sina branschkollegor ännu bättre. Hennes förhoppning nu efter hemkomsten är att alla som var med kommer samarbeta på en fördjupad nivå framöver, vilket krävs då vi formerar oss gällande "missioner". Ulrica var även intresserad av att lära sig mer om Silicon Valley och de möjligheter som finns, bl.a. via Nordic Innovation House.

När vi undrar vad hon tar med sig för lärdomar hem till sin egen verksamhet, säger Ulrika:

"Jag har tidigare deltagit på utbildning via iHubs Sweden och vet att det blir otroligt välplanerade och givande dagar. Och, ja, det stämde. Programmet var en perfekt mix med workshops, seminarier, möten och studiebesök. Fantastiskt bra! Möjligheterna att nätverka var stora och jag har nu många nya kontakter. Extra kul att Linköping och Östergötland är så synligt i Palo Alto, det märktes i programmet med bl.a. goda exempel från min hemmiljö. Linköping är vänort till Palo Alto så jag fick även möjlighet att träffa deras vänortsrepresentant, vilket var väldigt trevligt. Jag fick även en hel del nya insikter kring att arbeta med systeminnovation, både konkreta verktyg och idéer. Jag känner att jag är mer förberedd för att vara en del i arbetet framåt och jag kan driva frågorna från mitt håll."

För Ulrikas del var besöket hos NVIDIA den största höjdpunkten på resan, att få lyssna till deras presentationer om de nya lösningar som är under utveckling och få en inblick i NVIDIAS FoU-arbete. Ulrica ser nu fram emot att jobba tillsammans framöver för att accelerera arbetet med hållbar och digital omställning. 

"Systeminnovation kräver 'acupuncture strategies' och med det menas integrerade processer där vi utmanar vårt tänkande, våra strukturer, våra förhållningssätt och institutioner. Organisationer tenderar att optimera inom befintliga silos och det är svårt att transformera till den organisation de vill och behöver bli. De flesta industrier och institutioner är inte utrustade för att adressera systemrisker eller snabb utveckling. För samhällsomställning krävs att vi jobbar med nya beteenden, nya relationer, nya paradigm och plattformar för att nå nya resultat och öka vår kapacitet till omställning. Det kommer krävas multidisciplinärt samarbete och här tänker jag att science parks och kluster kan vara de oberoende arenorna som behövs för att kunna mötas i samtal och utvecklingsprocesser" säger Ulrika.

De innovationsmiljöer, organisationer och företag som deltog på resan var Science Park Borås, Ideon Science Park, Linköping Science Park, Compare & DigitalWell Arena, RISE, Future Position X, Paper Province, Automation Region, Visual Sweden, ABB, VINNOVA, STUNS Life Science, Mälardalens universitet och Region Västerbotten.

Den svenska delegationen i Silicon Valley bestående av svenska innovationsmiljöer, organisationer och företag. Foto: Linus Arnold.

Den svenska delegationen i Silicon Valley bestående av svenska innovationsmiljöer, organisationer och företag. Foto: Linus Arnold.

Panelsamtal på Nordic Innovation House. Foto: Linus Arnold.

Besök hos NVIDIA. Foto: Linus Arnold.