De är Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer 2020

Ulrica Gellerstedt 21 april 2020

Idag presenteras Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer som får ta emot ÅForsks Entreprenörsstipendium. Årets stipendiater har innovativa affärsidéer inom områden som AI, cybersäkerhet, energi, skog, vattenrening, textil, smarta material, medtech och life science. De kommer från inkubatorer och science parks över hela landet – Gävle, Sundsvall, Lund, Linköping, Uppsala, Göteborg och Stockholm. Stipendiet om 200 000 kronor syftar till att stötta entreprenören att förverkliga sin affärsidé.

Entreprenörernas gemensamma nämnare är att de driver spännande och nytänkande företag som utvecklats inom det akademinära innovationsekosystemet som inkubatorer, science parks eller innovationskontor vid högskolor och universitet. Tekniken och tjänsterna som ligger till grund för de 10 utsedda entreprenörernas idéer har förankring inom forskning och utveckling med hög innovationshöjd. Stipendiaterna har genomgått en nomineringsprocess där affärsutvecklare från regionalt baserade innovationsmiljöer över hela landet haft möjlighet att nominera entreprenörer och stipendiaterna tilldelas stipendiet för att de med sina lösningar, tjänster och produkter kan skapa positiva effekter för samhällsutvecklingen.

– ÅForsk vill stimulera och göra det möjligt för ambitiösa entreprenörer med drivkraft att ta sina idéer till nästa nivå. ÅForsk Entreprenörsstipendium är ett erkännande och ett stöd riktat till entreprenörer med ambition och förmåga att stärka svensk innovationskraft, säger Anders Snell, verkställande ledamot i ÅForsk. Anders Snell fortsätter: Samhället står inför omfattande utmaningar, inte minst i rådande situation i både Sverige och övriga världen, samtidigt så finns det innovativa idéer som kan hjälpa oss att möta dessa.

Att ÅForsk Entreprenörsstipendium anses värdefullt vittnar det stora antalet ansökningar om. I år har ett rekordstort antal ansökningar inkommit, alla med riktigt hög kvalitet. Glädjande är också att antalet ansökningar från kvinnliga entreprenörer hela tiden ökar. ÅForsk:s mål är att minst hälften av de nominerade ska vara kvinnor. I år är det målet nått.

Hela listan – 10 innovativa entreprenörer som tilldelas ÅForsk Entreprenörsstipendium 2020. Läs också vår artikelserie där stipendiaterna presenteras en och en. Se länk längre ner.

Torbjörn Olsson Mittuniversitetet; Bizmaker
Affärsidé: TRAP – drönarstörare som med hjälp av AI och mjukvarustyrd radio kan sända ut radiosignaler för att förhindra drönare att flyga där de inte får flyga.

Jacob Hjalmarsson Linköpings universitet; LEAD
Affärsidé: Arboair – IR-kamera ansluten till en drönare som upptäcker barkborreangrepp på skog. Angripna eller stressade träd visas genom färgskiftning i RGB eller IR.

Helena Linge Lunds universitet; Ideon Innovation
Affärsidé: CiCADA Health – en unik behandlingsdatabas som täcker 45 år av barncanceröverlevares behandlingsdetaljer samt utfallsdata som ger sjukvården möjlighet att vara proaktiva innan sena effekter utgör en allvarlig hälsopåverkan.

Mylad Chamoun Stockholms universitet; STING
Affärsidé: Enerpoly - uppladdningsbara zinkjonbatterier för storskalig energilagring användbara för olika typer av målgrupper.

Sara Mangsbo Uppsala universitet; UIC
Affärsidé: IMMGAP – en plattform som effektivt nyttjar kroppen som fabrik för att producera immunceller som kan eliminera cancerceller.

Simon Isaksson Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures
Affärsidé: Aquammodate - vattenreningsfilter med hög selektivitet och 100 gånger lägre energiåtgång.

Johanna Nissén Karlsson Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures
Affärsidé: Vividye - teknologi som på ett enkelt och miljövänligt sätt färgar, avfärgar och omfärgar textilier.

Nina Holmblad Högskolan i Gävle; Movexum
Affärsidé: ILS - nya lösningar för vätgaslagring som kan underlätta, grön transport, logistik och mobility såväl som klimatsmart energilagring.

Linnea Bergman Linköpings universitet; LEAD
Affärsidé: Solar Bora –nyckelfärdigt system/elnät där elnät inte finns som kan driva till exempel belysning, induktionsplattor, verktyg och kyl/frys.

Wissam Aoudi Chalmers Tekniska Högskola; Chalmers Ventures
Affärsidé: Omen – forskningsbaserade cybersäkerhetslösningar i form av mjukvara för IoT-baserade system, som självkörande bilar eller kraftverk.

Observera att listan inte ska ses som en rankning av stipendiaterna.

Bakgrundsinformation om ÅForsk Entreprenörsstipendium
ÅForsk delar i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks sedan år 2014 ut stipendiet till 10 entreprenörer årligen. Stipendiet riktar sig till entreprenörer med koppling till akademi, forskning, inkubatorer och science parks. Stipendiet utlystes under början av 2020 där entreprenörer från det akademinära innovationsekosystemet i hela Sverige hade möjlighet att söka.

 

FÖLJ VÅR ARTIKELSERIE OM STIPENDIATERNA:
Artikel 1: Torbjörn Olsson
Artikel 2: Sara Mangsbo
Artikel 3: Simon Isaksson
Artikel 4: Wissam Aoudi
Artikel 5: Linnea Bergman
Artikel 6: Johanna Nissén Karlsson
Artikel 7: Helena Linge
Artikel 8: Jacob Hjalmarsson
Artikel 9: Nina Holmblad
Artikel 10: Mylad Chamoun