130 miljarder – hur mycket går till framtidens innovationer?

En ny rapport från Tillväxtanalys visar att 89 procent av Sveriges företagsfrämjande är skatteutgifter – medan framtidssatsningar får en bråkdel.

1 juli 2025

En ny rapport från Tillväxtanalys visar att Sveriges företagsfrämjande kostade 130 miljarder under 2025. Men en närmare granskning av hur dessa medel fördelas väcker viktiga frågor om framtidssatsningar och långsiktig innovationskraft.

Överväldigande majoritet till konsumtionsfrämjande

Av de 130 miljarderna består 89 procent av skatteutgifter som RUT-, ROT-avdrag och sänkt restaurangmoms – åtgärder som främjar konsumtion i nuet snarare än innovation och tillväxt på sikt. Endast 11 procent, eller 13,18 miljarder kronor, återfinns på utgiftssidan där investeringar i näringslivsutveckling, utbildning, forskning, jordbruk och infrastruktur ingår.

Av dessa går 3 procent – motsvarande 3,73 miljarder kronor – till näringslivsutveckling. Det är inom denna kategori som investeringar i innovation och tillväxt återfinns. Fördelningen framgår tydligt i det visualiserade diagrammet ovan.

Startups får 0,29 procent – trots dokumenterat hög effekt

Av de 3,73 miljarderna går cirka 350 miljoner kronor (0,29 procent) via Vinnova till startups och deras ekosystem. En av de mer träffsäkra insatserna är det nationella inkubatorprogrammet, som med en årlig budget på 115 miljoner kronor (0,1 procent) stödjer 32 utvalda inkubatorer runt om i Sverige. Programmet har funnits i 20 år och är en av de mer långsiktiga satsningarna i Sverige.

Finansieringen från Vinnova används till att köpa in experttjänster som hjälper cirka 600 tidiga startups årligen – med fokus på validering av teknik, affärsmodell, IP-skydd och kapitalanskaffning. Det innebär att varje startup i snitt nås av 0,00015 procent av det totala statliga företagsstödet.

Resultaten talar för sig själva

Trots den lilla andelen visar inkubatorprogrammet en mycket stark utväxling:

  • Varje offentligt satsad krona attraherar 4,4 kronor i privat kapital.
  • Startupbolagen som deltagit i programmet de senaste 10 åren hade till och med 2022 skapat över 41 000 nya jobb.
  • Under 2022 genererade dessa jobb 31 miljarder i skatteintäkter – motsvarande 2 500 gånger den offentliga insatsen.
  • Programmet är unikt i ett internationellt perspektiv, både genom sin nationella spridning och den omfattande effektuppföljningen som genomförts över tid.

Dags att justera kompassen

Vinnovas startupfinansiering genom inkubatorerna är avgörande för att många startups ska ta första stegen från idé till bolag som är redo för kund och investering. Om Sverige vill stärka sin långsiktiga konkurrenskraft och förmåga att skapa hållbara tillväxtbolag, krävs en översyn av hur de företagsfrämjande medlen fördelas. Att öka andelen satsningar på innovation och startups är en investering i framtiden – med bevisat hög avkastning.


Läs mer:

Tillväxtanalys: Kartläggning av det statligt finansierade företagsfrämjandet
SISP: Årsredovisning för det nationella inkubatorprogrammet