Över 20 livsmedelsbolag har fått finansiering från Vinnova

I början av året gick Vinnova ut med erbjudandet om finansiering för att stimulera kommersiellt gångbara innovativa produkter och tjänster inom livsmedelskedjan. Intresset blev stort och i dagsläget har 24 livsmedelsbolag runt om i landet fått finansiering. Bolagens affärsidé sträcker sig från dryck till primärproduktion och färdigmat.

Ulrica Gellerstedt 22 april 2020

I Sverige ser vi idag en god utveckling av innovation inom livsmedelskedjan och allt fler vänder sig till inkubatorer och science parks för att få hjälp med sin affärsutveckling. För dessa små och innovativa livsmedelsbolag är finansiering likt verifieringscheckar från Vinnova ett välkommet tillskott för att de ska kunna fortsätta utveckla sina affärsidéer.  
  
   - Livsmedel är en framtidsbransch som visar tydliga kopplingar mellan hälsa och innovativa lösningar och som dessutom stärks av globala trender. Våra medlemmar – svenska inkubatorer och science parks uppskattar att satsningen från Vinnova gett uppmärksamhet och stöd till en viktig och framväxande bransch, säger Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Inkubators & Science Parks. 
  
Vad innebär då Vinnovas erbjudande och livsmedelscheckar? 
Vinnova erbjuder livsmedelsbolag finansiering för att undersöka sin nästa affärsidé eller för att utveckla en befintlig. Som bolag kan man ansöka i etapper om upp till 100 000 kr och det finns inget krav om att skjuta till egen finansiering.