Vi söker morgondagens mest innovativa entreprenörer!

5 oktober 2022

Pressmeddelande: 2022-10-05

Nu är utlysningen av ett av Sveriges finaste stipendium – ÅForsk entreprenörsstipendium öppen!

 
För nioende året i rad samarbetar stiftelsen ÅForsk med den nationella branschföreningen Swedish Incubators & Science Parks – SISP – för att hitta de mest briljanta entreprenörerna och affärsidéerna till ÅForsks åtråvärda entreprenörsstipendium.

Sedan den 1 oktober är ansökningsperioden till ÅForsk Entreprenörsstipendium öppen och entreprenörer från det akademinära innovationsekosystemet i hela Sverige kan söka. Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer kommer att utnämnas och tilldelas 200.000 kronor vardera under rikseventet Sveriges Innovationsriksdag i mars som i år kommer att arrangeras i Lund. 

- ÅForsk har som mål att verka för forskning och utveckling inom områden som energi, miljö, hållbarhet, säkerhet, infrastruktur och produkter från förnyelsebara råvaror. Den rikstäckande struktur av innovationsmiljöer som SISP:s medlemmar utgör ger oss en större möjlighet att stötta några av Sveriges mest lovande entreprenörer och framtida företag. Stipendiet om 200 000 kronor syftar till att stötta entreprenören att förverkliga sin affärsidé men vi vill också bidra till ökat intresse för entreprenörskap, både som yrkesval samt dess samhällsnytta, säger Anders Snell, verkställande ledamot ÅForsk.

Ansökningarna kom från 45 olika innovationsmiljöer, både stora och små, placerade över hela landet. Ansökningarna höll en mycket hög kvalitet med fantastiska innovationer och affärsidéer. ÅForsks mål är att minst hälften av de nominerade ska vara kvinnor och roligt är att se att antalet ansökningar från kvinnliga entreprenörer ökar betydligt för varje år. Förra året blev också fem kvinnor stipendiater, vilket var mycket glädjande. I år hoppas vi få samma goda uppslutning och uppmuntrar återigen särskilt kvinnor att söka. 

Ansökningsperioden är öppen från 1oktober 2022 till och med 15 november 2022. Efter utlysningstiden bedömer en juryansökningarna, den sökande entreprenören ska ha koppling till universitetsmiljö, antingen som student, doktorand, forskare eller lärare. Vi välkomnar alla entreprenörer att söka till ÅForsk entreprenörsstipendium, oavsett om ni tillhör en inkubator/science park eller inte.  

Läs mer och ansök genom att klicka här.
Där hittar du också information om förutsättningarna kring ansökan.  

Kontakt: 
 
Ebba Rydell  

 
Anders Snell