Therese Svensk, årets ÅForsk-stipendiat 2021

I tre veckor presenterar SISP en artikelserie om årets tio pristagare av det prestigefyllda ÅForsk Entreprenörsstipendium 2021. Hör varje stipendiat berätta vad stipendiet betyder, vilka de är och vad som inspirerar dem, vad deras svåraste utmaningar varit hittills och vad samarbetet med en innovationsmiljö haft för betydelse för dem som entreprenörer. 

1 april 2021

Artikelserie - det här är årets pristagare av ÅForsk Entreprenörsstipendium


I tre veckor framöver presenterar SISP årets stipendiater. Hör pristagarna själva berätta om sina upplevelser. Alla stipendiater publiceras utan inbördes ordning. Vi startar vår artikelserie med Therese Svensk.

Namn: Therese Svensk, Mittuniversitetet, BizMaker.
Affärsidé: PURE ACT – Metoden hjälper företag att arbeta med hållbarhet och rapportera enligt Hållbarhetslagen via en digital plattform på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt.

Vårt varmaste grattis! Vad betyder det att få ÅForsk Entreprenörsstipendium 2021 för dig och ditt företag?
- Det är superroligt! Jag känner mig mycket stolt över mig själv och min företagspartner. Stipendiet är en bekräftelse på att vi utvecklat en unik modell för strategiskt hållbarhetsarbete vilket skapar motivation hos mig och mitt team samtidigt som de stärker trovärdigheten i PURE ACT som varumärke.

Berätta lite om dig själv. Vem är du som entreprenör? Vilken är din bakgrund? Vad inspirerar dig?
- Jag kommer från Umeå men är bosatt i Stockholm sedan 3,5 år tillbaka. Jag är driven, målinriktad och fattar snabba beslut vilket nog är vanliga egenskaper hos folk som driver eget. Jag gillar den frihet som entreprenörskapet ger mig och jag älskar att det är jag som sätter ribban för allt jag tar mig an. Att jag skulle starta företag var dock aldrig någon självklarhet. Jag gick dansprogrammet på gymnasiet, tog några sabbatsår då jag jobbade och reste runt i världen. Helt spontant fick jag för mig att ansöka till ekonomiprogrammet men under mitt fjärde år insåg jag att jag varken ville jobba med redovisning eller revision. Tack och lov kände min pluggkompis Linnea samma sak och vi skakade hand på att inte söka jobb hos de stora byråerna. Istället började vi spåna på affärsidéer. Idag är jag så stolt över vårt mod och känner att jag har hittat helt rätt - vår ambition är att PURE ACT ska bli den ledande leverantören av digitala hållbarhetstjänster!

Vad är bakgrundshistorien om ditt företag? Hur kom du på affärsidén och var kommer den ifrån? Hur låter din ”hisspitch”?
- Min magisteruppsats var startskottet på det som idag är PURE ACT. Jag och Linnea, min uppsatspartner och nuvarande företagspartner, upptäckte att de flesta företagen har viljan att arbeta hållbart men upplever att de saknar resurser att avsätta för omställningen. Vi undersökte vilket stöd som fanns på marknaden men fann ingen enkel, effektiv metod för strategiskt hållbarhetsarbete. Därför beslutade vi att bygga en egen.

Vi förstod snabbt att det skulle bli svårt att lösa behovet genom att verka som traditionella konsulter och därför byggde vi ett digitalt verktyg som företag självständigt kan arbeta i. Verktyget inkluderades i en process som kompletteras med e-learningkurser och digitala workshops. Processen avslutas med en certifiering som visar att företag tar större ansvar för hållbarhet än vad lagen kräver, vilket blir ett kvitto på att företaget är en ansvarsfull partner.

Vad har varit dina svåraste utmaningar hittills? Och dina viktigaste lärdomar?
- Oj, jag och min partner har nog stött på hundratals utmaningar vid det här laget men den största av alla har nog varit att ta oss över tröskeln och kunna försörja oss på vår verksamhet. De första åren bestod av otaliga timmar obetalt arbete med mycket extrajobb på kvällar och helger men idag är det ett minne blott vilket känns fantastiskt. En annan stor utmaning vara att många företag hade förvånansvärt lite kunskap om hållbarhet när vi startade PURE ACT. Det har dock hänt mycket sedan dess, intresset för hållbarhet har verkligen vuxit och därmed också efterfrågan på våra erbjudanden.

Jag skulle kunna skriva en bok om våra lärdomar! Men ett hett tips är att hitta en partner som du litar på. Att jag och min partner har haft varandra har varit ovärderligt. Det är speciellt att driva företag och att ha någon som förstår din situation fullt ut och som du kan dela med- och motgångar med gör allt lite lättare. Speciellt i situationer då motivationen tryter eller när du börjar tvivla på dig själv.

(Hur) är ditt team/ditt företag anslutet till en inkubator eller en science park? Har det haft en betydelse för dig som entreprenör/ditt företag?
- Jag och min företagspartner fick ett fint stöd från BizMaker under vår studietid. Vi var aldrig inskrivna i inkubatorn men trots det stöttade BizMaker oss med rådgivning, workshops och tillgång till deras lokaler. De har senare bjudit in oss som föreläsare på olika evenemang och idag har vi ett etablerat samarbete som syftar till att hjälpa företagen i Västernorrland att ta hållbarhetsarbetet till nästa nivå. Projektet heter PURE BUSINESS IMPACT.

Samarbetar du med andra aktörer, till exempel offentliga eller privata eller kanske har du din första stora kund?
- Vi älskar samarbeten! Det är trevliga, utvecklande och kan utgöra lysande säljkanaler. Vi samarbetar med branschorganisationen FAR för redovisningskonsulter och revisorer samt med olika ämnesexperter inom alltifrån energi och transport till jämställdhet och jämlikhet. Vi ser alla aktörer som har vilja eller skyldighet att informera sina kunder om hur hållbarhet kan påverka deras affärer som potentiella partners och vi tar gärna en kaffe med personer som sitter på smarta lösningar som kan komplettera våra erbjudanden.

Foto:Oskar Wagrelius

Länkar:
PURE ACT: https://pureact.se
Therese på Linkedin: https://www.linkedin.com/in/therese-svensk-6a4047b3
PURE ACT på Instagram: https://www.instagram.com/pure.act