Anna Hofmann, Årets ÅForsk-stipendiat 2021

I tre veckor presenterar SISP en artikelserie om årets tio pristagare av det prestigefyllda ÅForsk Entreprenörsstipendium 2021. Hör varje stipendiat berätta vad stipendiet betyder, vilka de är och vad som inspirerar dem, vad deras svåraste utmaningar varit hittills och vad samarbetet med en innovationsmiljö haft för betydelse för dem som entreprenörer.

8 april 2021

ARTIKELSERIE - DET HÄR ÄR ÅRETS PRISTAGARE AV ÅFORSK ENTREPRENÖRSSTIPENDIUM

I tre veckor framöver presenterar SISP årets stipendiater. Hör pristagarna själva berätta om sina upplevelser. Alla stipendiater publiceras utan inbördes ordning. Ytterligare en av våra fantastiska entreprenörer är Anna Hofmann.


Anna Hofmann Chalmers tekniska högskola, Chalmers Ventures
Affärsidé: Solartes – Ett nytt smart material i form av en för ögat transparent plast som fångar upp och lagrar energi från solen under dagen och släpper ut värme efter solnedgången.

Vårt varmaste grattis! Vad betyder det att få ÅForsk Entreprenörsstipendium 2021 för dig och ditt företag?
- Jag saknar ord! Det kom helt oväntat men jag känner mig ärad! 

Vi är i ett tidigt stadie: att se att vår idé inspirerar och får medhåll är mycket glädjande. Jag anställde just två nya teammedlemmar och priset ger oss mer frihet och säkerhet och kan nog bespara mig en del sömnlösa nätter. 

Berätta lite om dig själv. Vem är du som entreprenör? Vilken är din bakgrund? Vad inspirerar dig?
- Jag växte upp nära München, Tyskland, men jag har alltid velat se mer av världen. Därför flyttade jag till Bordaux för att studera först min masterexamen och sedan fortsatte jag även med men doktorstjänst (PhD) där. För 4 år sedan hittade jag en forskningstjänst på Chalmers, så jag packade mina sakar och min katt och flyttade till Göteborg!

Min bakgrund är en mix av fysik, materialvetenskap samt kemi med specialisering mot ledande plaster för förnyelsebara tillämpningar, till exempel solceller, termoelektriska element eller biosensorer. Faktumet att plaster kan leda ström är ett fantastiskt faktum i sig självt, de breda implikationerna av detta i form av rad spännande tillämpningar, komponentfysik och kemi gör även att jag aldrig har tråkigt på jobbet!

Jag är en öppen och nyfiken person i allmänhet. På fritiden så intresserar jag mig av konst av olika slag, framförallt arkitektur och fotografi samt jazzmusik och teater! Laga mat är förstås också riktigt roligt. Mina lyckligaste ögonblick är när jag sitter tillsammans med vänner och familj runt ett middagsbord där långa, passionerade diskussioner kring både livet och världen ständigt hålls gående.

Det som inspirerar mig? Passionerade människor. Och naturen. Jag är alltid lika förbluffad över hur smarta lösningar naturen kan komma på. Vad som driver mig? Utmaningar. Jag gillar att hitta enkla och eleganta lösningar. Jag blir även mycket tävlingsinriktad när det kommer till problemlösning, "escape games" tar fram det bästa i mig.

Som entreprenör vill jag göra något meningsfullt med mitt arbete, hjälpa till att ta samhället framåt.

Vad är bakgrundshistorien om ditt företag? Hur kom du på affärsidén och var kommer den ifrån? Hur låter din ”hisspitch”?
- Under 2017 så började jag arbeta Chalmers kemiinstitut där Kasper leder utvecklingen kring fotodynamiska material. Sedan år 2019 så frågade Kasper mig om jag ville samarbeta på ett projekt kring energilagring i kompositmaterial. När detta arbete publicerades fick det en redig drös med mediauppmärksamhet (BBC, CNN, Bloomberg), potentiella kunder samt investerare från en massa olika håll, bland annat energi, byggnads samt växthussektorn. Denna framgång fick förstås tanken att spinna ut i en startup och snurra mer än ett varv i konversationer mellan mig och Kasper. Med hjälp av Chalmers Innovation Office samt Chalmers Ventures så drog vi igång Solartes (kort för SOLAR Thermal Energy Storage) i februari 2020.

 Vår hisspitch nu när våren kommer: äntligen sol igen – är det inte fantastiskt ! Men på kontoret blir det lite för varmt när man sitter vid fönstret... Inte kan man stänga gardinerna när solen väl är framme? Vi på Solartes tacklar detta dilemma genom att utveckla ett nytt koncept för fönster som maximerar ljusgenomsläppet, men också ökar inomhuskomforten samt gör byggnader mer energieffektiva. Nyckeln ligger i ett unikt, smart material som lagrar energi under dagen för att sedan släppa denna fri när solen väl gått ner. Det kan liknas vid stenväggarna i en katedral, där stenen lagrar och släpper fri värme som håller inomhustemperaturen stabil under dagen. Och inte bara det – det är också transparent! På detta sätt så introducerar vi nya funktioner i fönster; för ökad inomhuskomfort samt minskat energibehov av uppvärmning/kylning.

Vad har varit dina svåraste utmaningar hittills? Och dina viktigaste lärdomar?
- Det svåraste har varit att balansera teknologi/produktutveckling och affärsutveckling. Forskningsingenjören dyker på djupet efter problem att lösa, där entreprenören i stället håller ögonen riktade mot himlen i jakt på nya möjligheter. Två hattar kan vara utmanade (för att inte säga snudd på omöjligt!) att ha på sig samtidigt!

Min viktigaste lärdom: Kommunikation är nyckeln.

(Hur) är ditt team/ditt företag anslutet till en inkubator eller en science park? Har det haft en betydelse för dig som entreprenör/ditt företag?
- Vi är med i Chalmers Ventures och vi har kommit in i CV-acceleratorn och fick en pre-seed investering i december förra året. Det är fantastiskt att få support från CV, deras nätverk och erfarenhet och särskilt vår fantastiska coach Håkan Axelsson gör verkligen skillnad för oss!

Samarbetar du med andra aktörer, till exempel offentliga eller privata eller kanske har du din första stora kund?
- Vi vill utveckla vår produkt med feedback från marknadsaktörer och i dialog med potentiella kunder och partners. Förra året deltog vi till exempel i Urbantech-acceleratorn och hade vårt första pilotprojekt med fönstertillverkaren VELUX. Och i år fortsätter vi att utöka vårt nätverk och föra dialogen med nya potentiella partner.

Länkar:
Solartes: www.solartes.se
Solartes på Linkedin: https://www.linkedin.com/company/solartes-ab