Vinnaren vet: ”Våga vara entreprenör”

Emma Woxlin, Epishine
Emma Woxlin är en av vinnarentreprenörerna 2015
Emma Woxlin tröttnade på att se forskning gå till spillo. Hon sökte in på Chalmers Entreprenörsskola efter flera år inom teknisk fysik. Idag är Emma Woxlin en av Sveriges mest innovativa entreprenörer 2015 och driver sedan några månader tillbaka LEAD-bolaget Epishine tillsammans med sin kollega Jonas Karles.
Affärsidén kom från ett forskarteam på Linköpings Universitet som studerat organiska solceller de senaste 20 åren. ”De här vill jag se på marknaden så fort som möjligt”, tänkte Emma Woxlin när hon kom i kontakt med forskarteamet.
 
Idag tas solcellerna fram genom en patenterad tillverkningsteknik där de printas som i ett tidningstryckeri. Solcellen är tunn, transparent och böjbar och lösningen billigare än sina substitut på marknaden. Egenskaperna för solcellen gör att den öppnar upp användningsområden som annars inte hade varit möjliga, exempelvis solceller på tält. ”Jag och Jonas blev väldigt intresserade av tekniken och valde att starta ett bolag kring den”, berättar Emma.
 
Epishine är ett inkubatorföretag från LEAD i Norrköping.
 
”Det som driver mig är just det - att skapa kommersiellt värde av forskning. Jag har deltagit i flertalet forskarteam och alltid irriterat mig på hur mycket tid vi lägger ned på det här”, säger Emma Woxlin och förklarar att det akademiska värde och den stora potential som skapas sällan nyttjas på marknaden. ”Folk ska få tillgång till allt det fantastiska som finns inom forskningsvärlden.”
 
Nu, tack vare ÅForsk Entreprenörsstipendium, kan Epishine skapa sin första prototyp.
 
”Den entreprenör som inspirerar mig mest är min morfar, som har drivit bolag i 58 år nu. 83 år gammal, still going strong”, berättar Emma Woxlin. Hon tycker att alla borde söka till detta stipendium, även om det inte alltid känns självklart att titulera sig som entreprenör:
 
”Jag tänkte på det igår kväll inför att jag skulle hit. För två år sedan när jag sökte till Chalmers Entreprenörsskola tänkte jag att ’jag är väl ingen entreprenör’. Det är ju helt sjukt att jag tänkte så! Alla kan vara entreprenörer.”
 
Om Emma Woxlin fick nominera Sveriges mest innovativa entreprenör 2016 så skulle nomineringen gå till Joakim Örneblad som arbetar kring en lösning för modulära vindkraftverkstorn i miljövanligt komposit. Ping Joakim!
 
”Våga vara entreprenör”, hälsar Emma Woxlin på Epishine.
 
Läs mer på:
 
ÅForsk Entreprenörsstipendium i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks
 
2015 års vinnare är:
Angela Wulff, Swedish Algae Factory
Emma Woxlin, Epishine
Fredrik Viksten, CBot AB
Henrik Andreasson, Retenua AB
Marit Sundin, Addseat, AddMovement AB
Paulina Olsson, Peppy Pals
Petr Vasiliev, NeoZeo AB
Pär Stihl, Simultanex AB
Robin Thiberg, Innoscentia AB
Sankara Pillay, Intrinsically stable Li-ion batteries
 
2016 års utlysning öppnar den 13e januari 2016 och pågår till och med 7e februari 2016. Vinnarna kommer annonceras under en prisceremoni på Sveriges Innovationsriksdag 2016 i Åre 5-6 april.