Vinnaren vet: ”Utan alger stannar världen”

Angela Wulff, Swedish Algae Factory
Angela Wulff är en av vinnarentreprenörerna 2015
”Utan alger stannar världen”, säger Angela Wulff som är en av 10 stipendievinnare och Sveriges mest innovativa entreprenörer 2015. Angela Wulff är professor på Göteborgs universitet och driver forskning kring alger – när hon inte kläcker idéer på polarexpedition i Antarktis.
”ÅForsks Entreprenörsstipendium är en ovärderlig uppskattning på att man är på rätt väg. Att man vågar ta de risker som entreprenörskapet innebär”, berättar Angela Wulff.
 
Angela driver Swedish Algae Factory som odlar kiselalger på ett yt- och energieffektiv sätt genom biofilmsteknologi. I odlingsprocessen renas avfallsvatten och högvärdigt nanoporöst kisel extraheras för användning i bland annat kromatografi-, filtrerings-, batteri- och solcellstillämpningar. Den högvärdiga kisel som produceras kan bidra till en hållbar försäljning av organisk biomassa för fiskfoderproduktion och vidare, förnybar råolja och biokolproduktion.
 
Affärsidén fick Angela Wulff under en polarexpedition i Antarktis, där hon studerade isalger. ”De trivs väldigt bra där det är kallt och mörkt”, förklarar Angela. ”Jag hade redan börjat fundera på det här med biobränsle, så jag tänkte att ’dom här algerna tar jag med mig hem’”.
 
Angela Wulff drivs av ren nyfikenhet. Hon, liksom de flesta av våra duktigaste entreprenörer, drivs av få realisera nya idéer. Men det är inte alltid helt enkelt.
 
”Det lätt att idéer fastnar i byrålådan”, säger Angela. ”Med ett sånt här stipendium kan man verkligen förverkliga sina idéer.”
 
Prispengarna är helt upp till vinnarentreprenören att spendera och som Björn O Nilsson, Styrelseordförande på ÅForsk sa: ”At least one procent of the prize money should go to party!".
 
Angela Wulff kommer använda (åtminstone 99%) av stipendiet till att skala upp skördningsprocessen på Swedish Algae Factory. ”Vi ska gå från liten till stor skörd. Då behöver vi konsulthjälp i form av processingenjörer och liknande”, säger Angela Wulff om företagets närmsta framtid. Om fem år då?
 
”Om fem år har jag ett företag tillsammans med mina kollegor”, berättar Angela. ”Då har vi gått från en till flera algfabriker som använder avfallsvatten för att producerar biobränsle och högvärdiga kiselprodukter.”
 
Jag frågar Angela om hon, som driven entreprenör och förebild, själv låter sig inspireras av andra?
 
”Jag inspireras av Filippa K. Hon är en stark kvinna med idéer och hon är inte rädd att misslyckas. Filippa K visar att det gäller att inte ge upp, hon har drivit sin idé till en succé.”
 
I enlighet med det avslutar Angela Wulff på Swedish Algae Factory med en varm hälsning till sina branschkollegor:
 
”Ge inte upp. Sök pengar. Försök, misslyckas, kravla er upp igen. Bit er kvar.”
 
Läs mer på:
 
ÅForsk Entreprenörsstipendium i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks
 
2015 års vinnare är:
Angela Wulff, Swedish Algae Factory
Emma Woxlin, Epishine
Fredrik Viksten, CBot AB
Henrik Andreasson, Retenua AB
Marit Sundin, Addseat, AddMovement AB
Paulina Olsson, Peppy Pals
Petr Vasiliev, NeoZeo AB
Pär Stihl, Simultanex AB
Robin Thiberg, Innoscentia AB
Sankara Pillay, Intrinsically stable Li-ion batteries
 
2016 års utlysning öppnar den 13e januari 2016 och pågår till och med 7e februari 2016. Vinnarna kommer annonceras under en prisceremoni på Sveriges Innovationsriksdag 2016 i Åre 5-6 april.