Varför 2.000.000 svenska kronor distribueras via SISP

ÅForsk Entreprenörsstipendium i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks
Utan tvekan enligt Björn O Nilsson och Magnus Lundin
När ÅForsk Entreprenörsstipendium 2015 delades ut i oktober förra årets haffade vi Magnus Lundin, VD för SISP och Björn O Nilsson, styrelseordförande i ÅForsk, för en snabb intervju mitt i minglet. ”SISP var den självklara samarbetspartnern” sa Björn O Nilsson.
Sorlet i lokalen har ännu inte avtagit helt. Prisceremonin är avslutad men gästerna hänger kvar en stund. Vi har precis utsett Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer. Vad innebär det för vårt näringsliv?
 
”Det här stipendiet är av enorm vikt av flera skäl”, inleder Björn O Nilsson. Björn är initiativtagaren till stipendiet på totalt 2 miljoner svenska kronor som numera delas ut årligen till de vassaste företagarna. ”Många entreprenörer saknar, i tidig fas, möjlighet till att finansiera sin idé”, berättar Björn. Han betonar att det sällan, faktiskt aldrig, räcker med en god idé. Det krävs pengar, från egen ficka eller från annat håll, för att realisera den goda idén.
 
Men ännu viktigare, poängterar Björn O Nilsson, är att uppmärksamma våra drivna entreprenörer. ”Det här är dom 10 bästa vi har i hela landet. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda detta stipendium”, säger Björn och tittar till höger.
 
Där står Magnus Lundin, VD för SISP och ansvarig för samarbetet med ÅForsk. Genom SISP får stiftelsen tillgång till det unika och träffsäkra nätverk som SISP består av. ”SISP är ju en nationell branschförening”, förklarar Magnus Lundin. ”Det innebär att våra medlemmar driver innovationsmiljöer och affärsutvecklingsprocesser över hela Sverige. Dom kommer naturligt i kontakt med väldigt mycket företagsamhet, både från svensk forskning och från näringslivet.”
 
Björn O Nilsson nickar och hoppar in i resonemanget. ”Från ÅForsks sida var SISP den självklara samarbetspartnern. Vi tycker att organisationen gör ett fantastiskt jobb. Sedan så är ju SISP de facto Sveriges inkubatorssystem.”
 
”I inkubatorer och science parks utvecklas dagens och morgondagens tillväxtbolag. Använder man vårt nätverk för att sprida information, erbjudanden eller i det här fallet stipendier, så innebär ju det en väldigt god räckvidd”, avrundar Magnus Lundin.
 
Björn O Nilsson berättar att det såklart är avgörande för en väletablerad stiftelse som ÅForsk att stipendiet faktiskt når ut. ”Vi fiskar ju enormt brett, det är tusentals företag som beaktas i den här processen. Våra vinnare kan vara oerhört stolta”, säger Björn.
 
De viktigaste komponenterna i ÅForsk Entreprenörsstipendium, tycker både Magnus och Björn, är förutom själva finansieringen, mentorskapet, hjälpen att navigera rätt och att nå marknaden. Att få tillgång till goda råd, erfarenhetsdelande och goda miljöer att verka i.
 
”Det är viktigt att nya idéer når drivna entreprenörer och rätt kundsegment samt att företagen når forskargrupper för att utveckla sin teknik”, säger Magnus Lundin. Han förklarar den viktiga kopplingen mellan Sveriges akademi och näringsliv, där effektiviserande stödprocesser hos Sveriges inkubatorer och science parks gynnar framväxten av våra tillväxtbolag.
 
”Dessa är oerhört viktiga för näringslivsutvecklingen. Inte bara för att de skapar nya jobbtillfällen utan även för att de utmanar etablerade företag till förnyelse”, avrundar Magnus Lundin.
 
Innan Björn och Magnus släpps fria för att fortsätta fira med vinnarna är vi lite nyfikna på upplägget kring nästa års prisutdelning. Ryktet säger att vinnarentreprenörerna kommer annonseras under Sveriges Innovationsriksdag 2016. Well?
 
”Vi ser fram emot det här samarbetet med SISP i många år framöver”, säger Björn O Nilsson.
 
Stay tuned, säger vi…
 
Läs mer på:
 
ÅForsk Entreprenörsstipendium i samarbete med Swedish Incubators & Science Parks
 
2015 års vinnare är:
Angela Wulff, Swedish Algae Factory
Emma Woxlin, Epishine
Fredrik Viksten, CBot AB
Henrik Andreasson, Retenua AB
Marit Sundin, Addseat, AddMovement AB
Paulina Olsson, Peppy Pals
Petr Vasiliev, NeoZeo AB
Pär Stihl, Simultanex AB
Robin Thiberg, Innoscentia AB
Sankara Pillay, Intrinsically stable Li-ion batteries
 
2016 års utlysning öppnar den 13e januari 2016 och pågår till och med 7e februari 2016. Vinnarna kommer annonceras under en prisceremoni på Sveriges Innovationsriksdag 2016 i Åre 5-6 april.