Årets uppfinnarkvinna 2013 har kopplingar till inkubatorn STING

Årets uppfinnarkvinna 2013, Linda Krondahl
Svenska Uppfinnareföreningens utmärkelse
Linda Krondahl, som utvecklat solcellsladdaren HiLight i inkubatorn STING, har av Svenska Uppfinnareföreningen utsetts till årets uppfinnarkvinna 2013. HiLight är en robust bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner. Den ersätter fotogenlampor med solcellsbelysning och mobilerna laddas med ren solenergi.

Motiveringen till utmärkelsen lyder: 

För hennes robusta solcellsdrivna lampa med laddningsfunktion för bland annat mobiltelefoner. Hon får utmärkelsen för att hon med sin innovation tar ett stort socialt ansvar som kombinerar hållbart företagande med höjd livskvalitet för de människor runt jorden som saknar elektricitet. Linda är en förebild för unga kvinnor och män, för hon tog steget och gjorde något av sin idé och sin dröm.

- Det är ett större medialt intresse för årets uppfinnarkvinna än vi någonsin mött förut. De stora dagstidningarna, radio, fackpress och våra partners rapporterar. När jag träffar kvinnor, som Linda, som satsar på sina idéer blir jag stolt över dem. De är förebilder för så många unga kvinnor och män. Och jag vet att det ligger otroligt mycket arbete och passion bakom varje egenutvecklad innovation. Uppfinnarkvinnorna är på väg att slå igenom starkt och jag hoppas att många går i deras fotspår, säger Malin Mohr, projektledare på Svenska Uppfinnareföreningen. 

- Stort grattis till Linda Krondahl för utmärkelsen som Årets Uppfinnarkvinna! En bra idé med en stor marknadspotential som dessutom kan göra stor positiv skillnad för många medmänniskor och för miljön. Samtidigt blir givetvis Linda en förebild för många andra uppfinnare – både kvinnor och män. Detta är samtidigt ett gott exempel på ett inkubatorföretag med stor potential samt att inkubatorer attraherar alla typer av idébärare, inte minst fristående innovatörer som står för cirka en tredjedel av totala inflödet till svenska inkubatorer, säger Magnus Lundin, vd för SISP.